- Gondoltad volna, hogy a továbbjutás kérdéséről dönt a német-magyar?

- Már az Európa Bajnokság előtt világszinten mindenki leírta a magyar válogatottat. Egy neves külföldi lap még az észak-macedón csapatot is elénk rangsorolta az EB-n résztvevő csapatokat listázva. Én már akkor is bizakodó voltam, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen játékot tudunk bemutatni, valamint hogy az utolsó forduló előtt még van esélyünk továbbjutni a csoportból. Baráti társasággal néztük végig mind a Portugália, mind pedig a Franciaország elleni mérkőzéseinket. Mondanom sem kell a társaságban mindenki laikus és gyakorlatilag negatív volt, így nagyobb arányú vereséget jósoltak a magyar válogatott számára mindkét mérkőzésre. Jómagam mindvégig bíztam abban, hogy tökéletes szintű  szervezettséggel "partyban" tudunk lenni ilyen szintű csapatok ellen is. Sajnos a Portugália elleni mérkőzés utolsó percei nem úgy sikerültek, mint ahogy minden magyar szerette volna. Pedig Schön Szabolcs lesgóljánál olyan hangorkán alakult ki nálunk és olyan ováció volt, hogy majdnem leesett a televíziónk a falról. Aztán jött az amire ekkor már nem számítottunk. Kaptunk három gólt. Láttam egy mémet a mérkőzés után egy angol internetes oldalon, amely így szólt: "Portugália a mérkőzést, Magyarország a szívünket nyerte meg!" Ez valahogy tényleg így történt!

- Hasonlóan bizakodták a világbajnok elleni találkozó előtt?

- A Franciaország elleni mérkőzés előtt is nagyon pozitív voltam. A találkozó közben éreztem, ahogy telnek a percek, az idő nekünk kedvez, a franciák egyre idegesebbek lesznek. A szövetségi kapitányuk azt nyilatkozta a mérkőzés előtt, hogy a 60. percre el szeretnék dönteni a mérkőzést. Talán ők sem gondolták, hogy ilyen nehezen tudnak ellenünk kibontakozni. Több veszélyes helyzetet is kialakítottak, de szerencsére azok rendre kimaradtak. Fiola Attila gyönyörű, okos gólt szerzett, ám egy pontrúgás után - véleményem szerint rossz helyezkedésből, megfelelő hátsó biztosítás meglétének hiánya miatt - egy alkalommal kapituláltunk, azonban így is nagyon szép eredményt értünk el a világbajnok ellen. Külön öröm számomra, hogy számos alkalommal türelmes, kombinatív játékkal, sikerült a labdát is megtartanunk hosszabb időre is. 

- Mi szükséges ahhoz, hogy a magyar válogatott szerdán tartani tudja neves ellenfelét, adott esetben esélye legyen megnyerni ezt a találkozót. A realitás és az erőviszonyok a hazai oldalon szólnak, mi szólhat mellettünk?  

- Mióta Marco a szövetségi kapitány, szervezett és stabil védekezés jellemzi a csapatot, amely az utolsó csoportmérkőzésen is kiemelten fontos lesz. Vélelmezem, hogy a német csapat többet fogja birtokolni a labdát mind a nemzeti tizenegyünk. Éppen ezért a védekezésből való gyors, dinamikus átmenetek, a középső vagy saját zónában megszerzett labdákból vezetett gyors, pontos kontratámadások, valamint a támadó pontrúgások is kiemelt jelentőségűek lesznek ezen az estén. Mentálisan nagyon együtt van a csapat, amely szintén elengedhetetlen a siker eléréséhez. A motivációval úgy gondolom nem lesz baj, hiszen mindenkinek aki ezt a gyönyörű sportágat űzi, egyik nagy álma és vágya, hogy egy ilyen eseményen mutassa, mérettesse meg magát. Minden játékosnak el kell hinnie, hogy Németország ellen is van esélye a csapatnak, és ha nem remegnek meg a lábak akkor bármi lehetséges, bár Münchenben elképesztően nehéz lesz játszani. Remélem a szurkolók ott is tudnak majd segíteni. 

- Jelenthet bármilyen előnyt, hogy Gulácsi, Orban, Szalai Ádám és Sallai is a Bundesligában játszik, vagy ezek a csapatok már „nyitott könyvek" egymás előtt?

- Több olyan játékosunk van aki a Bundesligában szerepel hétről-hétre, ők minden bizonnyal segítséget nyújthatnak a csapat számára is. A másik oldalról nézve viszont a mai modern labdarúgásban a csapatoknál olyan mértékű szakmai munka folyik a háttérben, hogy kiválóan felkészülnek az aktuális ellenfeleikből. Kielemzik az adott ellenfél játékát, a játékosok szinte minden mozzanatát, mind támadásban, mind védekezésben. Természetesen sokan személyesen is ismerik már egymást. Véleményem szerint nem csak az általad említett játékosok, hanem a válogatottunk minden játékosa "nyitott könyv" a német csapat számra. Ám biztos vagyok benne, hogy ez fordítva is így van és Marco Rossi stábja tökéletesen fel fogja készíteni a játékosokat a sorsdöntő mérkőzésre. Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!