- Mióta része a mindennapjaidnak a kerékpár sportág?

- Az életem nagy részében jelen volt, hiszen 30 éve kezdtem mountain bikeozni. Magyarországon úgymond az őskor, vagyis a sportág megjelenése óta versenyzek, hiszen az első hazai MTB országos bajnokságon is jelen voltam már. Azóta sok más kategóriában kipróbáltam magam az XC-től kedzve a downhillig, mostanában pedig hosszabb távokon ülök nyeregbe. Összességében elég nagy ívet ölelnek át azok a szakágok, amiket három évtized alatt bejártam.  

- Pár hónapja már edzőként, azóta pedig szakosztályvezetőként veszel részt a mindennapi munkába a DVTK-nál, volt korábban kötődésed Diósgyőrhöz és a klubhoz?

- Itt nőttem fel. Az első kluboknak, amiben versenyeztem a központja mind Diósgyőrben volt, mivel mindenki itt lakott és sportolt akkoriban. Nagyon nagy csapatban tekertünk annak idején, amit szeretnék a DVTK színeiben is megvalósítani.

- Kicsit kiszélesítve a képet, hogy látod a vármegye és a régió kerékpáros helyzetét?

- Nagyon nagy előnyünk van azzal, hogy itt a Bükk, ami egy csoda hely. Ennél jobbat nem is kívánhatnánk. Igazi kerékpáros paradicsomnak nevezhető túlzások nélkül. Kiváló hely arra, hogy eddzünk és kikapcsolódjunk. Ez nyilván a régiós szempontokból is fontos. Több nagyváros öleli körül, és rengetegen használjak erre, napjainkban pedig nagyon nagy a kerékpáros élet. A covid óta a hobbi kerékpárosok száma megnövekedett. Akik annak idején kocsit használtak, most már közülük is sokan kerékpárrá ülnek. Igazából hobbi szinten ez a cél. Versenyszinten pedig nagyon fontos, hogy a régióban rengeteg eseménnyel „el vagyunk látva”. A versenynaptárunk az egész évet átöleli, és ha nem mozdulnánk ki a megyéből akkor is tele lenne, ami előnyös helyzetbe hoz minket diósgyőrieket. Régiós utánpótlás szinten a nyári szezonban MTB versenyeken indulunk, míg télen cyclo cross eseményeken.

- Immáron nem csak edzőként, hanem szakosztályvezetőként is tagja vagy a DVTK családnak, milyen koncepcióval és edzői arts poeticával vágsz bele a munkába az új szerepkörben?

- Szeretnénk Sági Fanni Lili kollegámmal együtt egy nagy csapatot teremteni, hogy minél többen kerékpározzanak. Legyen az felnőtt vagy gyerek, hobbi vagy versenyszintű, a cél az, hogy mindenki a csapat része legyen és kerékpározzon. A másik pedig, hogy egy összetartó és egységes közösség alakuljon ki. Ez a kettő a legfontosabb.

- Végezetül, említetted az utánpótlást, mit üzennél a gyerekeknek és szüleiknek, miért ezt a sportágat válasszák?

- Egy szóval, szabadság. Az egész sport erre épül. A versenyek jellege továbbá olyan hogyha valaki elmegy egyre baráti közegben találja magát, legyen az akár a szomszédban vagy az ország másik végében, ugyanúgy egy közösség része lehet, és ez a legfontosabb.