Összefoglaló 2023. november 22., szerda

EL: DVTK HUN-Therm - Valencia BC 67-56

Az Euroliga 6. fordulójában a spanyol bajnok Valencia érkezett a DVTK Arénába. A veretlen mérleggel büszkélkedő csapatunk ezúttal is igyekezett megfelelni az elvárásoknak, és egy-két apróbb hullámvölgytől eltekintve magabiztosan uralta a találkozót, nagyszerű csapatmunkával pedig teljesen megérdemelten szerezte meg hatodik győzelmét (67-56) is a sorozatban.

EL: DVTK HUN-Therm - Valencia BC 67-56


A volt soproni Queralt Casas kezdte a pontgyártást, a másik oldalon előbb Milica Jovanović majd Kaila Charles köszönt be, máris vezettünk, igaz, a német Gülich gyorsan egyenlített. A 3. perc végén Ana Tadić is megszerezte az első dupláját, majd a következő minutában amerikai bedobónk is eredményesen büntetőzött, jól kezdtük tehát a mérkőzést (8-4). A negyed közepén továbbra sem bírtuk tartani Gülichet, de a spanyolok ugyanígy nem tudták hatástalanítani Tadićot, így maradt a négy pontos különbség (12-8). A közönsége lelkes támogatását élvező csapatunk a negyed hajrájában is dominált, a kispadról beszálló Darcee Garbin például két triplával szállt be, és Lelik Réka is feliratkozott a pontszerzők közé egy szép megmozdulással, így kényelmes előnnyel zártuk az első felvonást (20-12).

Allen és Romero révén a spanyolok kezdték élesebben a második negyedet, azonban a Lelik álompasszából született Grigalauskytė-dupla megnyugtatta a hazai drukkereket, Monika pedig ha egy üzlet beindul alapon újabb három centergóllal örvendeztette meg a publikumot, így pillanatok alatt tíz pont fölé duzzadt a különbség (28-16). A piros-fehér rohamnak ki más, mint Gülich vetett véget a büntetővonalról. Aki azt hitte, hogy innentől minden sima lesz, tévedett, mert a Valencia elsősorban Casas agilis játékának és Romero triplájának köszönhetően pillanatok alatt felzárkózott (28-23). Amikor aztán Bec Allen is bezúzott egy hármast, Völgyi Péter időkéréssel próbálta rendezni a sorokat. A következő kosarat ugyan még Gülich jegyezte, de Jovanović remek hárompontosával sikerült elállítani a vérzést, jóllehet Romero is behintette második tripláját, így lett egál az állás (31-31). A szünet előtt folytatódott a hullámzás, ekkor mi kerültünk fölénybe, Tadić palánk alólijára és Lelik csodálatos hárompontosára Ruben Burgos időkéréssel reagált. Hiába, mert a következő akciógólt is mi szereztük Charles révén. A félidő eredményét Buenavida alakította ki egy büntetővel (38-32).

A térfélcserét követően visszafogottan teljesítettek a csapatok, legalábbis támadásban, ugyanis négy perc alatt csak két-két pontot termeltek a játékosok (40-34). A közönség fergeteges buzdítással igyekezett átlendíteni kedvenceit a holtponton, Tadić újabb duplájával már tíz fölé ment, válaszcsapásként Fingall vágott be egy brutális triplát (42-37). Contell kettesével tovább arasztoltak a vendégek, igen jól jött Milica sarokból elengedett remek hárompontosa, jött is az újabb Valencia-timeout (45-39). Kereken három perc volt még hátra a negyedből, a diósgyőri tábor fergeteges buzdításban részesítette Nináékat, nem csoda, hogy irányítónk gyorsan meg is hálálta ezt egy szép duplával, majd Charles varázsolt (49-39). Két perc maradt még a negyedből, ebbe az időintervallumba Lelik 2+1-es és Casas duplája fért bele (52-41).

Lelik és Gülich gyors kosárváltásával kezdődött a záró felvonás, majd a 32. percben Jovanović osztott ki egy remek ütempasszt Garbinnak, aki élt is a lehetőséggel. Amikor Grigalauskytė festékből elengedett középtávolija is célba ért a palánk segítségével, ismét a spanyolok időkérése miatt állt a játék (58-43). Gülich igyekezett tartani a lelket az övéiben, a német válogatott sztárja gyorsan berámolt három újabb duplát, így a játékrész felénél ezúttal Völgyi Péter állíttatta meg az órát (58-49). A megbeszélés jól sikerült, mert a folytatásban előbb Jovanović, majd Charles és Grigalauskytė is betalált, igaz, közben a spanyolok is meg-megvillantak, de a vezetésünk nem forgott veszélyben (64-55). A maradék bő két percben litván centerünk egy csodálatos hárompontosával tette fel a koronát a mai nagyszerű teljesítményére, nem túlzás azt állítani, hogy Monika ma nyújtotta a legjobb teljesítményét a DVTK címeres mezében, csapatunk pedig magabiztos győzelmet aratott (67-56).

 

Női Kosárlabda Euroliga A csoport, 6. forduló

DVTK HUN-Therm - Valencia BC 67-56 (20-12, 18-20, 14-9, 15-15)

Miskolc, DVTK Arena, 1500 néző. Játékvezetők: Sonia Teixeira (portugál), Cisil Güngör (török), Stylianos Simeonidis (görög).
DVTK: Aho N. 2, Charles 10, Lelik 10/3, Jovanović 10/6, Tadić 12. Csere: Garbin 8/6, Tenyér, Grigalauskytė 15/3. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Valencia: Fingall 4/3, Allen 7/3, Casas 8, Romero 10/6, Gülich 21. Csere: Hempe 1, Torrens, Buenavida 1, Contell 4., Matić. Vezetőedző: Ruben Burgos.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Edzői értékelés

Völgyi Péter: Nagyon büszke vagyok, mert azt gondolom, hogy jól védekeztünk a mai napon. Követtünk el hibákat, de összességében az ellenfél kulcsjátékosait jól sikerült semlegesíteni. Mindkét oldalon voltak hiányzók, ez most kiegyenlítetté tette az erőviszonyokat. Helyenként okos, helyenként kicsit passzív támadójátékkal, de végig stabil védekezéssel szereztük meg zsinórban a hatodik győzelmünket. Rendkívül büszke vagyok a lányokra, megyünk tovább az úton. Nagyon szépen köszönöm a szurkolóinknak a támogatást, ahogy megyünk előre, folyamatosan növekszik a nézőszámunk. Azt gondolom, senki nem bánta meg, aki kijött a mai mérkőzésre, várunk mindenkit sok szeretettel a Fenerbahce ellen is, ahol két veretlen csapat fog találkozni egymással. Közben még a Vasas ellen is játszunk egy nagyon fontos bajnoki fordulót idegenben, most arra készülünk elsősorban. Nagyon remélem, hogy Jovanovicnak nem lett gond a térdével, elég csúnyán meglökték, és Kányási Vera kiesése után nem hiányzik a csapatnak egy újabb sérülés. Bármi is legyen, egy hét múlva harcolunk tovább a Fener ellen hazai pályán.

Ruben Burgos: Gratulálok a Diósgyőrnek, megmutatták ma, hogy megérdemelten veretlenek az Euroligában, nagyon erős csapatuk van. Nálunk sajnos a támadójáték nem állt össze, sok üres dobást hagytunk ki. Hosszú még az Euroliga, nem tragédia a jelenlegi helyezésünk, de ennél sokkal jobban kell játszanunk, hogy tovább tudjunk jutni ebből a csoportból.

Monika Grigalauskyte: Nagyon kemény mérkőzést játszottunk, erős csapat a Valencia. Mindig nehéz egy hosszabb szünet után az Euroligába visszatérni, ez ma sem volt másként. Szerencsére a nehéz pillanatokban meg tudtuk mutatni, miért vagyunk erős csapat, sikerült mindig a magunk javára fordítani a kritikus helyzeteket. Nagyon örülünk ennek a mai sikernek, és annak is, hogy sikerült csapatként átsegítenünk egymást a nehéz perceken.

Marie Güelich: Ez egy fájó vereség volt a számunkra, sajnos nem tudtunk olyan játékot produkálni, amit szerettünk volna, a diósgyőriek védekezésén nem találtunk fogást. Valahogy meg kellene találnunk a saját játékunkat, az egyensúlyt a csapaton belül, mert így egyre távolabb kerülünk a célunktól, a továbbjutástól a csoportból.