Beharangozó 2020. október 13., kedd

"Úgy kell játszanunk, ahogy Marco Rossi csapata játszik"

Századik tétmérkőzésére készül a DVTK női labdarúgó csapata. Csütörtökön 20 órától az FTC ellen lépnek pályára a piros-fehérek a DVTK Stadionban. A találkozó előtt Fórizs Sándorral beszélgettünk.

"Úgy kell játszanunk, ahogy Marco Rossi csapata játszik"


Simple Női Liga 7. forduló

2020. október 15., csütörtök
20:00 DVTK - FTC-Telekom (Tv.: M4 Sport)

- A két csapat legutóbbi találkozóján a DVTK idegenben begyűjtötte a három pontot. Azóta már lassan egy év eltelt. Mennyire lehet most kiindulási alap az a meccs?
- Ma már nem mérvadó, hogy akkor mi történt. Mind a két keret jelentősen kicserélődött. A Ferencváros egy jó csapat, jó játékosokkal, tele válogatott labdarúgókkal. Közhely, de ez most tényleg egy másik mérkőzés lesz, mint amikor legutóbb találkoztunk velük. Minden játékosom tisztában van vele, hogy ez egy kemény meccs lesz, és sokat kell azért tenni, hogy legyőzzük az FTC-t. Egységesnek kell lennünk és úgy kell játszanunk, ahogy Marco Rossi csapata játszik. A felnőtt férfi labdarúgó-válogatottnak az az erőssége, hogy viszonylag kevés helyzetből is tud gólokat lőni. A helyzeteinket ezúttal nekünk is jól kell kihasználni. Bízom benne, hogy ez sikerülni fog, és jó eredményt érünk majd el a szépszámú hazai közönségünk előtt.

- Mindenki ismeri a közmondást, miszerint a „Lónak négy lába van, mégis megbotlik”, és láttuk, hogy a bombaerős Ferencváros is megbotlott már kétszer az idei bajnokságban. Mondhatjuk, hogy megvan az ellenszer?
- Az a két mérkőzés, ahol a Ferencváros megbotlott, két különböző meccs volt. Az Astra elleni döntetlen alkalmával sok külföldi nem lépett pályára a csapatukban, a Haladás elleni gólnélküli meccsen pedig szerintem elsősorban Vágó Fanni hiánya érződött. Egyértelműen ő az FTC vezéregyénisége, magasan kiemelkedik a keretből, remekül mozgatja a zöld-fehéreket, amikor pályán van, akkor sokkal kreatívabbak. Voltam Izlandon az edzője, pontosan tudom, hogy mire képes.

- A legutóbbi mérkőzéseken előszeretettel forgattad fel a csapatot, én magam sem tudtam megjósolni a kezdőcsapat kihirdetése után, hogy melyik játékos milyen poszton fog szerepelni. Előnyünkre válhat csütörtökön, hogy idén mintha kiismerhetetlenebb lenne a DVTK?
- Néha kényszerből kellett felforgatni a csapatot, de a játékosaink már fejlődtek annyit, hogy több poszton is ugyanolyan színvonalon tudjanak teljesíteni. Teljesen mindegy Vachter Fanninak, vagy Hanna Barkernek, hogy a jobb vagy a bal oldalon játszik. A mérkőzések közben az első négy poszton szereplő játékos - a két csatár és a két szélső középpályásunk - egymás között is tud váltani. Arra is többször volt már példa, hogy nekem szólnom sem kell, maguktól is tudják, hogy mikor kell pozíciót cserélniük, hogy szükség esetén a megfelelő védekező helyre visszaérjenek. Örülök annak, hogy a csapat ebben sokat fejlődött, így egymást is sokkal jobban tudják segíteni.

- Ez a 100. tétmeccse a DVTK női labdarúgó csapatának. Mit jelent ez számodra?
- Minden edző életében nagy dolog, ha 100 alkalommal ülhet egy klub kispadjára. Büszke vagyok rá, hogy nekem ez megadatott. Igyekszem továbbra is mindent elkövetni azért, hogy a DVTK felnőtt női csapata a lehető legjobban szerepeljen és az utánpótlásból is egyre több jó labdarúgó kerüljön ki. Ugyanakkor most nem a jubileum a legfontosabb, hanem az, hogy olyan teljesítménnyel rukkoljunk elő, amire büszkék lehetnek a diósgyőri szurkolók és a város lakói. Bízom benne, hogy ismét sokan kilátogatnak a stadionba!